Koristni članki
Za vaše zdravje smo zbrali koristne članke o hrani in pravilni prehrani.
Preberi članke
Shranjevanje živil
Da bi hrana ostala sveža in
koristna, jo je potrebno pravilno
shranjevati.
Kako shranjevati živila

Amarantovo olje: iz česa je narejeno, koristne lastnosti, uporaba

Amarantovo olje velja za eno najbolj koristnih rastlinskih olj. Uporablja se tako v dietetiki kot v kozmetologiji, pa tudi kot eno od sredstev celostne terapije.



Iz česa je narejeno amarantovo olje

Ta izdelek se proizvaja iz semen amaranta – ene najstarejših žitnih rastlin. V naravi obstaja približno sto njegovih vrst. Mnoge od njih rastejo na pustih zemljiščih kot plevel. To so precej visoke rastline z gostimi klasasto metličastimi socvetji rdečega ali vijoličnega odtenka. Plodovi rastline so škatlice, v katerih je zbranih do 0,5 milijona drobnih semen – iz njih se nato proizvaja olje.

Koristi in škoda amarantovega olja

Zanimivo je, da so v predkolumbovski Ameriki iz semen in zrnja pridobivali ne le olje, ampak tudi moko. Ta je prav tako deležna zasluženega priznanja v medicini in dietetiki. Vendar je prav olje s svojim edinstvenim vitaminsko-mineralnim kompleksom glavna vrednota.

V industrijskih pogojih se amarantovo olje pridobiva na več načinov:

  1. Ekstrahiranje. V tem primeru v procesu sodeluje katero koli rastlinsko olje, pri čemer glavni pogoj je, da ne sme biti rafinirano. Najceneje je za to uporabiti sončnično ali koruzno olje. V proizvodnem procesu del koristnih snovi, ki jih vsebujejo semena amaranta, preide v oljno osnovo. Vendar je njihova količina pri tem veliko manjša kot pri drugih načinih proizvodnje. Zato je tako pridobljeni izdelek univerzalen, uporabljati ga je mogoče tako za prehrambene namene kot za medicinske namene in za domačo kozmetologijo.
  2. Ekstrakcija s pomočjo ogljikovega dioksida. Ta metoda se uporablja samo v industrijskih pogojih. Izdelek, pridobljen z njo, se ne sme uporabljati v medicinske namene ali za pripravo hrane, primeren je le za kozmetologijo.
  3. Hladno stiskanje. V tem postopku ne sodelujejo nobena topila. Preprosto semena amaranta, ki so prestala strog izbor na podlagi svojih fizikalno-kemijskih kazalnikov, namestijo v poseben stroj in iz njih brez dodatnega segrevanja ali obdelave s kemijskimi reagenti iztisnejo olje s pomočjo močne stiskalnice. Tropine se uporabljajo tudi v farmacevtski in živilski industriji, saj vsebujejo veliko koristnih snovi.

Olje, pridobljeno s hladnim stiskanjem, je najbolj čisto in koncentrirano glede vsebnosti aktivnih snovi.

Sestava in kalorična vrednost

Energijska vrednost amarantovega olja je 736 kcal na 100 g izdelka. Zdi se, da ga pri takšni vrednosti ne bi mogli imenovati dietetičen izdelek. A stvar je v snoveh, ki jih vsebuje. V sestavo amarantovega olja spadajo:

  1. Skvalen (8–10 % glede na kakovost surovine). To je v naravi zelo redka spojina, ki pomaga uravnavati presnovo lipidov in sodeluje pri sintezi cele vrste hormonov.
  2. Fitosteroli, katerih lastnosti bodo obravnavane spodaj.
  3. Askorbinska kislina, ki ugodno vpliva na stanje žil in krepi imunski sistem.
  4. Vitamini skupine B, ki sodelujejo v presnovnih procesih.
  5. Vitamin E (in to v svoji najbolj aktivni obliki – tokotrienol). Je antioksidant in ima protivnetne lastnosti.
  6. Karotenoidi, ki so predhodniki vitamina A, ki ima antioksidativne lastnosti.
  7. Vitamin D, ki skrbi za zdravje kosti.
  8. Različni mikroelementi, vključno s kalijem, fosforjem, bakrom, magnezijem itd. Prav ti pomagajo telesu opravljati vse njegove funkcije.
  9. Fosfolipidi, katerih glavna sestavina je lecitin – snov, ki je neposredno vključena v presnovo lipidov.
  10. Polinenasičene maščobne kisline, vključno z linolno in oleinsko.
  11. Esencialne aminokisline.

Za človeka je amarantovo olje edini vir skvalena (ta snov je prisotna tudi v olju morskega psa, vendar ga težko imenujemo dostopen izdelek). In prav skvalen ima protitumorne lastnosti. Še posebej aktivno jih pokaže v kombinaciji z vitaminom C, tokotrienolom in aminokislinami, ki so prav tako prisotne v teh oljih.

Skvalen nima le protivnetnih, ampak tudi analgetičnih učinkov, spodbuja regeneracijo tkiv, sodeluje v procesu celične proliferacije, kar je razlog za njegove lastnosti celjenja ran. Skvalen se lahko spopada z opeklinami, trofičnimi razjedami, ekcemom. Pomaga v boju proti različnim oblikam stomatitisa. Z njegovo pomočjo zdravijo bolezni slinavk.

Prav tako ima ta snov zaščitne lastnosti. Dokazano je njegovo protimikrobno, fungicidno in, kar je najpomembneje, antikancerogeno delovanje.

Skvalen celicam zagotavlja kisik, ima antioksidativne lastnosti, kar pojasnjuje njegovo sposobnost preprečevanja razvoja tumorja.

Ta snov se aktivno uporablja v kozmetiki, ker ima vlažilne in mehčalne lastnosti ter pomaga odstranjevati toksine iz telesa, ki negativno vplivajo na stanje kože.

Poleg skvalena ima amarantovo olje še eno pomembno sestavino – fitosterole. To so hormonu podobne snovi, ki imajo vse lastnosti hormonov, vendar brez stranskih učinkov, ki jih ima standardno hormonsko nadomestno zdravljenje. Poleg tega je glavna lastnost fitosterolov sposobnost zniževanja ravni »slabega« holesterola v krvi.

Koristne lastnosti amarantovega olja

Splošne koristi

Amarantovo olje, ne glede na to, iz semen katere sorte je pridobljeno, ima številne koristne lastnosti. Združljivo je z različnimi zdravili, priznano s strani uradne medicine in je del celovite terapije pri različnih boleznih.

Koristne lastnosti amarantovega olja

Dokazano je, da preventivno uživanje amarantovega olja znatno zmanjša tveganje za razvoj ishemične bolezni srca ter preprečuje srčne infarkte in kapi. Obstajajo študije, ki potrjujejo, da dolgotrajno jemanje amarantovega olja preprečuje razvoj malignih tumorjev.

Amarantovo olje:

  1. Odpravlja različne neželene učinke po uporabi različnih zdravil.
  2. Izboljšuje delovanje hepatobiliarnega sistema, obnavlja jetra in blagodejno vpliva na ledvice.
  3. Krepi imunski sistem.
  4. Zavira razvoj patogenih mikrobov in spodbuja hitro izločanje njihovih presnovnih produktov iz telesa, ki so pogosto strupeni za človeka.
  5. Blagodejno vpliva na sluznico želodca in črevesja, s čimer normalizira prebavne procese.
  6. Izboljšuje sestavo krvi.
  7. Normalizira delovanje vseh telesnih sistemov.

Amarantovo olje pomaga iz telesa izločati soli težkih kovin. Prav tako velja za odlično sredstvo proti anemiji.

Za ženske

Amarantovo olje vsebuje snovi, kot so fitosteroli, ki omogočajo normalizacijo hormonskega ravnovesja. Uživanje tega izdelka pozitivno vpliva na stanje organov reproduktivnega sistema.

Za moške

Obstaja vrsta študij, ki potrjujejo pozitiven vpliv amarantovega olja na moški reproduktivni sistem. Ta izdelek ima tudi protivnetne lastnosti in pomaga preprečevati bolezni prostate – tako vnetnega značaja kot tiste, povezane s tkivno proliferacijo. To sredstvo se učinkovito bori proti erektilni disfunkciji in neplodnosti.

Med nosečnostjo

Bodočim materam se priporoča uporaba amarantovega olja v prvem trimesečju, saj pomaga pri toksikozi. Toda njegove koristne lastnosti se tu ne končajo, saj vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov, potrebnih za normalen razvoj ploda, ter lahko preprečuje anemijo, katere tveganje med nosečnostjo znatno naraste.

Zunanja uporaba amarantovega olja v tem obdobju pomaga preprečevati nastanek strij.

Video: katerih olj se med nosečnostjo ne sme uporabljati Razširite

Med dojenjem

Mladim materam amarantovo olje koristi, ker pomaga obnoviti normalno hormonsko ravnovesje in blagodejno vpliva na stanje kože in ožilja. V prvih treh tednih po porodu tega izdelka ni priporočljivo vključiti v prehrano, saj je v tem času otrokov prebavni sistem še posebej občutljiv na katero koli hrano.

Za otroke

Otrokom do 3. leta starosti se amarantovo olje predpisuje za preprečevanje rahitisa zaradi svoje edinstvene sestave. Dejstvo je, da so vse zgoraj naštete snovi zelo koristne za krepitev kostnega in mišičnega tkiva. Vendar se morate, preden otroku daste tak izdelek, nujno posvetovati s pediatrom.

Kar zadeva zunanjo uporabo, je amarantovo olje še posebej koristno kot sredstvo za celjenje ran proti stalnim praskam in odrgninam, ki jih mladi raziskovalci pogosto dobijo.

Pri hujšanju

Amarantovo olje izboljšuje presnovne procese, pospešuje razgradnjo maščob in prispeva k znižanju ravni slabega holesterola v krvi. Vse to pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Zato lahko amarantovo olje v majhnih količinah – do 1 čajne žličke na dan – vključite v prehrano. Zlasti je primerno za začinjanje zelenjavnih solat.

Amarantovo olje v medicini

Ta superživilo si je prislužilo priznanje ameriških in evropskih zdravnikov, aktivno se uporablja v sodobni medicini, vključno z ljudsko. Zlasti je amarantovo olje učinkovito:

Amarantovo olje v medicini

  1. Pri dermatoloških boleznih. V tem primeru se uporablja v obliki obkladkov ali se dvakrat na dan namaže poškodovana področja kože, pusti približno 10 minut, nato pa se odvečno olje odstrani z vatirano blazinico. To sredstvo je učinkovito celo proti odprtim ranam ter pri suhem ekcemu, luskavici, nevrodermitisu in celo v hudih primerih, kot so mikoze ali infekcijske lezije, kot sta herpes ali mikoza.
  2. Pri anemiji. V tem primeru se olje jemlje peroralno, saj vsebuje pomembne komponente za sintezo hemoglobina, kot sta baker in železo.
  3. Pri boleznih dihalnih organov in ustne votline (vključno s patologijami, kot so gingivitis, stomatitis, drugi vnetni procesi na dlesnih). V takih primerih se amarantovo olje priporoča tako za uživanje s hrano kot za pripravo izpiranja na njegovi osnovi.
  4. Pri sladkorni bolezni in debelosti. V takih primerih izboljšuje presnovo lipidov in priporočljivo ga je vključiti v prehrano v majhnih količinah.
  5. Pri ginekoloških boleznih. Zlasti velja za zelo koristno pri zdravljenju erozije maternice. Uporablja pa se tudi pri terapiji patologij, kot so kolpitis, endometritis, miom itd. Posebej se pripravljajo kopeli in aplikacije s tem oljem, saj lahko neposredno vpliva na sluznice in pospešuje regenerativne procese. Olje se jemlje tudi peroralno za izboljšanje hormonskega ravnovesja, kar je zelo pomembno v obdobju menopavze ali pri motnjah menstrualnega cikla.
  6. Pri očesnih boleznih. Menijo, da olje amaranta odlično deluje kot preventivno sredstvo za preprečevanje sive mrene, makularne degeneracije (bolezen mrežnice), nočne slepote itd. Olje amaranta prav tako pomaga zmanjšati tveganje za retinopatijo, ki je pogosto zaplet sladkorne bolezni. Prav tako se bori proti blefaritisu in konjunktivitisu različnih vrst.

Olje amaranta je koristno za zdravje živčnega sistema. Pomaga preprečevati razvoj demence, prav tako se predpisuje v sklopu celostne terapije pri različnih psiho-čustvenih motnjah. Menijo, da se zaradi svojih antioksidativnih in analgetičnih lastnosti spopada s težavami, kot so glavoboli in nespečnost, ter pomaga izboljšati kognitivne sposobnosti in spomin. Dokazano je, da redno uživanje prispeva k tvorbi hormona sreče serotonina.

Baktericidne lastnosti amarantovega olja si zaslužijo pozornost. Vendar je treba razumeti, da ne nadomešča antibiotikov, še manj pa protivirusnih zdravil, lahko pa poveča njihovo učinkovitost. Zato se predpisuje pri zdravljenju tuberkuloze, različnih nalezljivih bolezni, vključno z glivičnimi.

Olje amaranta se lahko zaradi visoke vsebnosti antioksidantov uporablja pri zdravljenju raka. Vendar je treba upoštevati, da ne nadomešča celovite terapije, ampak zgolj povečuje njeno učinkovitost. Ta izdelek prav tako pomaga pri okrevanju tistim, ki so prestali kemoterapijo.

Olje amaranta se uporablja pri zdravljenju mišične distrofije ter bolezni mišično-skeletnega sistema, vključno z artritisom različnih vrst, osteohondrozo, osteoporozo in celo rahitisom. Vsebovane snovi namreč krepijo kostno tkivo.

Olje amaranta se jemlje za krepitev imunskega sistema. Priporoča se dnevno uživanje 1 čajne žličke izdelka dvakrat na dan, med zajtrkom in večerjo. Pred uporabo je treba stekleničko z oljem pretresti. To sredstvo se jemlje v kuri. Njegovo trajanje ne sme presegati 30 dni. Priporočljivo je, da takšno kuro opravite dvakrat letno, spomladi in jeseni, saj je takrat imunski sistem še posebej ranljiv.

Uporaba v kozmetologiji

Edinstvena sestava amarantovega olja omogoča njegovo uporabo v kozmetiki. Vključeno je v številne priljubljene kozmetične izdelke, tudi tiste najbolj znanih blagovnih znamk. Vlažilne lastnosti amarantovega olja omogočajo zadrževanje vlage v koži, preprečujejo suhost in dehidracijo, vsebovan skvalen pa je odgovoren za ohranjanje kolagena in preprečuje nastanek prezgodnjih gub. Protivnetne in antioksidativne lastnosti tega izdelka pomagajo v boju proti aknam in odpravljajo sledi aken ter pospešujejo celjenje ran in izpuščajev. Še več, skvalen uravnava delovanje lojnic, katerih motnje delovanja vodijo do tako neprijetnih posledic.

Amarantovo olje v kozmetologiji

Poleg tega amarantovo olje ščiti kožo pred sončnimi žarki in omogoča aktivno izločanje toksinov ter izboljšuje stanje dermisa.

Za obraz

Amarantovo olje se prodaja v majhnih pakiranjih posebej za kozmetične namene. Uporabljate ga lahko v čisti obliki ali pa ga razredčite z drugimi rastlinskimi olji in izvlečki. Uporablja se v majhnih količinah, pri čemer je pomembno organizirati pravilno nego kože na splošno.

Olje amarantovih semen lahko uporabite za masažo obraza, tako da ga nanesete na kožo s prsti ali mehko vatno blazinico. Celoten postopek naj traja 30–40 minut, nato pa je priporočljivo umiti obraz s toplo, vendar ne vročo vodo.

Prav tako lahko uporabite naslednje recepte:

  1. Maska za suho kožo. Na 2 čajni žlički olja dodajte enako količino tekočega medu in en surov rumenjak. Vse sestavine temeljito premešajte in nanesite na očiščeno kožo obraza. Masko sperite po 15 minutah s toplo vodo. To sredstvo zagotavlja globoko vlaženje in prehrano, odpravlja luščenje, pordelost in draženje.
  2. Maska za občutljivo kožo. Za pripravo vzemite 40 g skute z visoko vsebnostjo maščobe, še bolje domače, in jo zmešajte z 2 čajnima žličkama amarantovega olja. Mešanico nanesite na očiščen obraz za 15–20 minut. Ta maska pomaga nekoliko posvetliti kožo, odpraviti draženje in zožiti razširjene pore.

Za problematično kožo, ki trpi zaradi mozoljev, lahko pripravite tonik iz 2 žlic sveže stisnjenega pomarančnega soka, enake količine olja in 0,5 čajne žličke limoninega soka (ta aktivna sestavina ima belilni učinek). Tonik nanesite na problematična področja kože, nato pa v tankem sloju na celoten obraz. Ko se vpije v kožo, postopek ponovite. In tako večkrat v pol ure.

Za lase

Amarantovo olje je koristno tudi za lase, saj ti prav tako potrebujejo vlaženje in prehrano. Poleg tega se bori proti suhosti in luščenju lasišča, zahvaljujoč skvalenu pa omogoča zmanjšanje srbenja in znakov mastnega seboreičnega dermatitisa. Doma lahko poskusite naslednja sredstva:

  1. Maska za suhe in lomljive lase. Čisto amarantovo olje nanesite na korenine las in lasišče ter ga porazdelite po celotni dolžini pramenov. Po 15–20 minutah ga lahko sperete z običajnim šamponom. Prav tako lahko 1 žlico amarantovega olja dodate že pripravljeni maski za suhe lase. Nato sredstvo pustite delovati 5–10 minut in ga nato sperite.
  2. Maska za krepitev las. Za pripravo vzemite meso avokada, 1 žlico cvetličnega medu in 2 žlici amarantovega olja. Meso avokada, olupljeno, zmiksajte v blenderju, nato dodajte med in olje ter vse sestavine stepite do homogene mase in kremaste konsistence. Pripravek nanesite na čiste vlažne lase in lasišče, na vrhu pokrijte s folijo in brisačo. Po 20 minutah masko sperite s šamponom.
  3. Univerzalna maska za zdrav sijaj las. Za njeno pripravo potrebujete več litrov točenega piva (natančna količina je odvisna od dolžine las), 1 žlico amarantovega olja, 2 žlici sveže iztisnjenega limoninega soka, 1 surov rumenjak. Vse sestavine, razen piva, temeljito premešajte. Medtem pivo rahlo segrejte, vanj vlijte nastalo zmes in temeljito premešajte. S tem pripravkom si umijte lase. Jasno je, da po postopku ostane neprijeten vonj, vendar ga lahko odstranite tako, da lase preprosto splaknete z vodo; šampona ni več treba uporabiti.
  4. Maska za suho seborejo. Na 4 žlice tekočega medu vzemite 2 žlici amarantovega olja. Obe sestavini lahko rahlo segrejete, vendar ne več kot na 40 stopinj, saj se sicer koristne snovi iz medu uničijo. Mešanico nanesite na lasišče, nadenite si polietilensko kapico za tuširanje, na vrhu pokrijte z brisačo in pustite na laseh 30 minut, nato pa sperite z nevtralnim šamponom.

Prav tako lahko na osnovi amarantovega olja pripravite balzam za suhe lase. Za to na 3 žlice amarantovega olja vzemite dvakrat toliko ruma in nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Vse skupaj premešajte in dobljeni pripravek vtrite v lasišče. Postopek je priporočljivo izvajati ponoči. Zjutraj lase temeljito sperite brez uporabe šampona. Pri tem ne varčujte z vodo, sicer neprijetnega vonja ne boste odstranili.

Video: mnenje trihologa o oljih za lase Razširite

Za telo

Amarantovo olje lahko odlično nadomesti običajno masažno olje. Uporabljajte ga za kožo trebuha, stegen, zadnjice in prsi. Poleg tega pomaga v boju proti celulitu. V ta namen ga uporabljajte vsaj dvakrat na teden.

Amarantovo olje je lahko tudi odlična alternativa kremam za roke, saj prav tako mehča, vlaži in hrani kožo. Druga možnost je, da amarantovo olje v majhni količini dodate običajni kremi za roke. To je še posebej koristno pozimi, ko koža trpi zaradi mraza.

Poleti amarantovo olje uporabljamo za utrjevanje porjavelosti, za lep odtenek in hkrati za zaščito kože pred negativnimi vplivi ultravijoličnih žarkov. Za to po bivanju na soncu kožo namažite z majhno količino amarantovega olja ali ga dodajte običajni vlažilni kremi. Če olje nanašate v čisti obliki, pustite, da se vpija 10 minut, nato pa presežek odstranite s papirnatim prtičkom.

Amarantovo olje velja za zelo koristno za krepitev nohtov. Za to pripravite posebne kopeli. Sestavo zanje pripravite tako: 2 žlici olja zmešajte z 1 žlico sveže iztisnjenega limoninega soka. Prste potopite v to kopel za 15–20 minut. Najbolje je, da ta postopek izvedete pred spanjem, po njem pa si nadenite mehke bombažne rokavice, da se olje dobro vpije v kožo. Če želite po tem pobarvati nohte, njihovo površino dodatno razmastite z alkoholom.

Amarantovo olje v kulinariki

Ta izdelek lahko v kulinariki nadomesti oljčno olje. Najpogosteje se uporablja za prelivanje solat in pripravo hladnih omak. Poleg tega ga dietetiki priporočajo dodajati v polnozrnate kaše, vendar le v majhnih količinah. Namesto rastlinskega olja ga lahko dodajate celo v pecivo, v tem primeru bodo običajni izdelki pridobili pikantne note in celo postali okusnejši – da ne omenjamo, da tudi bolj zdravi.

Ali lahko cvremo na amarantovem olju?

Glede možnosti segrevanja amarantovega olja obstajajo različna mnenja. Nekateri strokovnjaki menijo, da je to povsem sprejemljivo, saj se tudi pri visokih temperaturah v tem izdelku ne tvorijo škodljive snovi. Drugi pa poudarjajo, da ocvrte jedi na splošno niso koristne in da tak način kulinarične obdelave vodi do uničenja dela koristnih snovi, ki jih vsebuje amarantovo olje. Tako ali ga uporabiti za cvrenje ali ne, se vsak odloči sam.

Škodljivost in kontraindikacije

Glavna kontraindikacija je individualna intoleranca tako za olje kot celoto, kot tudi za posamezne sestavine, ki so v njem. Če med uporabo amarantovega olja nastopijo neprijetni simptomi, kot so izpuščaji na koži, huda slabost, včasih s spremljajočim bruhanjem, ter glavoboli, driska, zgaga in znaki dispepsije, je treba jemanje tega izdelka prekiniti. Vse to so znaki alergijske reakcije in individualne intolerance.

Škodljivost in kontraindikacije amarantovega olja

Amarantovo olje se uporablja previdno pri določenih kroničnih boleznih, kot so gastritis s povišano kislostjo in peptična razjeda želodca ter črevesja (zlasti v fazi poslabšanja), holecistitis, motnje delovanja trebušne slinavke, pielonefritis, povezan z vnetnimi procesi v ledvicah.

Kako izbrati in shranjevati

Vse koristne lastnosti amaranta se pokažejo le ob uporabi kakovostnega olja. Njegovo koncentrirano obliko lahko dobimo le s postopkom hladnega stiskanja, ko temperatura okolja med proizvodnjo ne presega +36-37 °C. To mora biti nujno navedeno na etiketi izdelka. Takšno olje včasih imenujejo živo olje.

Kakovosten izdelek ima svetlo rjav odtenek z zelenkastimi notami. Okus je specifičen, a dokaj prijeten. Mnogi ga opisujejo kot oreščkov, a omenjajo rahlo grenkobo, ki mu daje pikantnost.

Amarantovo olje je treba shranjevati pri sobni temperaturi, v temnem in suhem prostoru, saj sončni žarki uničujejo njegove koristne snovi.

Kako doma narediti amarantovo olje

Doma je najpreprostejši način pridobivanja amarantovega olja ekstrakcija. Pri tem vam ni treba niti vzeti semen te rastline, lahko preprosto kupite kakovostno moko in uporabite oljčno ali sončnično olje, ki vam bosta dobesedno pomagala izvleči vse koristne snovi iz surovine, vključno s skvalenom. Vendar bo njihova koncentracija vseeno nižja kot pri gotovem hladno stiskanem olju. Še več, ni nobenega zagotovila, da sončnično olje ni bilo obdelano s kemičnimi reagenti.

Kljub temu, če ste prepričani v kakovost surovine, vam bo domači način pridobivanja olja omogočil, da dobite odličen izdelek za prehrambno in kozmetično uporabo. Algoritem dejanj je naslednji:

  1. Vzemite 1 kg amarantovih semen, jih razdelite na porcije in zmeljite v mlinčku za kavo, da dobite moko. Za bolj kakovosten izdelek je priporočljivo surovino najprej rahlo prepražiti v ponvi brez olja. Tako bo moka imela prijeten oreškov vonj.
  2. V trilitrsko stekleno posodo nalijte 1 liter oljčnega ali sončničnega olja hladnega stiskanja.
  3. V olje vsujte amarantovo moko in med počasnim, stalnim mešanjem nastale mase pazite, da v njej ni grudic, dokler ne postane enotna.
  4. Posodo tesno zaprite s plastičnim pokrovom in jo postavite na temno mesto za 14–21 dni. Občasno boste morali preveriti posodo in pretresti vsebino.

Po koncu navedenega obdobja vam preostane le še ločiti olje od usedline. Filtrirajte ga s pomočjo navadne gaze, zložene v štiri plasti, da dobite majhne odprtine. Skozi ta domači filter olje prelijte v ločeno posodo. Gazo s preostalo usedlino je treba še enkrat dobro ožeti, da dobite več olja. Vse to se naredi ročno in jasno je, da bo kljub temu nekaj olja ostalo v moki. Zato je ni treba zavreči. Lahko se uporablja za obkladke ali kozmetične maske. Le shranjevati jo morate v hladilniku, najbolje v posodi iz temnega stekla. In tudi če vam je uspelo olje tako dobro ožeti, da je pogača videti suha, jo lahko še vedno uporabite za obkladke.

Video: postopek stiskanja olja iz amarantovih semen Razširite

Kako jemati amarantovo olje

Energijska vrednost olja je zelo visoka, zato tega izdelka ne priporočamo v velikih količinah. Za odraslo osebo dnevni odmerek ne sme presegati 10 ml, za otroka pa 5 ml (in to šele po preverjanju alergijske reakcije). Olja ne priporočamo uživati na prazen želodec, temveč le med obroki, po 1 čajno žličko zjutraj in zvečer. Zdravljenje ne sme trajati več kot en mesec, seveda pa se morate pred začetkom posvetovati z zdravnikom.

Pri zunanji uporabi amarantovo olje vzamete dobesedno po nekaj kapljic, da namažete prizadeta področja kože. Neabsorbirane ostanke odstranite s kozmetičnim robčkom. Če olje uporabljate za zaščito pred soncem, ga pred plažo ali solarijem nanesite na vsa odprta področja telesa, za to pa je lahko potrebnih do 10 ml izdelka. Vendar morate razumeti, da je po koncu sončnih postopkov treba kožo ponovno namazati z oljem. Da ne pride do prevelikega odmerka, je bolje dodati majhno količino – do 2–3 ml v losjon po sončenju.

Zanimiva dejstva o amarantu

Včasih to rastlino imenujejo »azteški kruh«. Predkolumbovske civilizacije so amarant aktivno uporabljale v kulinariki, velja celo za eno najstarejših gojenih žit. Gojili so ga Maji, Azteki in Inki, a vsi so ga poznali pod različnimi imeni – na primer eni so ga imenovali huatli, drugi pa bledo. V prevodu iz grščine »amarant« pomeni »cvet, ki ne ovene«.

Zanimiva dejstva o amarantu

Po španski osvojitvi Latinske Amerike se je gojenje amaranta ustavilo, njegovi nasadi so se ohranili le v oddaljenih predelih, kamor kolonizatorji niso dosegli. Toda postopoma so amarantu spet posvetili pozornost. Še posebej, ker so ga gojili tudi v Indiji in Nepalu, kjer so že od antičnih časov poznali njegove zdravilne lastnosti.

Danes je ta rastlina priljubljena po vsem svetu. Japonski zdravniki primerjajo zelenje amaranta po sestavi z mesom lignjev. Menijo, da je popolnoma uravnoteženo glede beljakovin, vitaminov in drugih koristnih sestavin. Še več snovi, potrebnih za telo, vsebujejo semena te kulture. Kaljena zrna so po kemijski sestavi podobna materinemu mleku.

Danes, ko se človeštvo sooča s prehransko krizo in vlade iščejo kulture, ki bi lahko rešile ta problem, je amarant postal posebej cenjen. V ZN so ga celo poimenovali kultura 21. stoletja. Iz njega pridobivajo ne le semena in moko, ampak tudi zgoraj opisano olje, ki po svojih koristnih lastnostih presega rakitovčevo in se lahko uporablja celo za zdravljenje sevalne bolezni. Žal ima izdelek eno pomanjkljivost – je precej drag, po tem kazalniku pa prekaša vsa rastlinska olja.

«Pomembno: vse informacije na spletni strani so podane izključno v informativne namene. Pred uporabo kakršnih koli priporočil se posvetujte s strokovnjakom. Niti uredništvo niti avtorji ne prevzemajo odgovornosti za morebitno škodo, povzročeno z materiali.»


Pustite komentar

Oreščki

Sadje

Jagode